איזה משטח אפייה עדיף – אבן שמוט או משטח פלדה או משטח נירוסטה?
אתם רוצים לאפות מאפים בבית – בתנור אפייה ביתי או בטאבון – ותוהים איזה משטח אפייה הכי מתאים לכם. משטחי האפייה הנפוצים בשוק הינם משטח אפייה מאבן שמוט, משטח אפייה מפלדה (סופר קראסט) ומשטח אפייה מנירוסטה. במאמר הזה נסקור את היתרונות והחסרונות של המשטחי אפייה השונים.

אבן שמוט
אבן שמוט (Chamotte) היא אבן מעשה ידי אדם, העשויה מחומר קרמי המורכב בעיקרו מצורן (silica) ואלומינה (alumina) ואחוזים נמוכים יותר של ברזל וחומרים נוספים.
אבן שמוט סופחת לחות ומתאימה לאפיית לחמים. ניתן להשיג אבן שמוט בגדלים שונים ובמחירים זולים יחסית. עם זאת, אבן שמוט איכותית עשויה להיות די יקרה.
החיסרון העיקרי של אבן שמוט היא שהיא שבירה ויכולה להיסדק.
נירוסטה
נירוסטה היא פלדת אל-חלד (סגסוגת של פלדה עם ניקל). מאחר והיא לא מחלידה, היא מתאימה מאוד לאפיית לחמים. החיסרון של הנירוסטה הוא שבדומה לאבן שמוט, היא אוגרת חום בצורה לא אחידה. בנוסף לכך, היא גם כבדה ומאוד יקרה!


סופר קראסט
סופר קראסט הינו משטח אפייה העשוי מפלדה פחמנית שמצטיינת באגירת כמות גבוהה של חום, ובצורה אחידה על פני כל משטח האפייה (בניגוד לאבן שמוט ונירוסטה) החיסרון העיקרי של משטח פלדה הוא, שבמהלך הזמן, הוא עשוי להחליד במידה וחושפים אותו למים. אולם, תחזוקה נכונה של משטח האפייה, הכוללת יבוש מידי במקרה של חשיפה למים, הופכת את החיסרון הזה לבטל בשישים. במהלך כל הזמן בו אנחנו עובדים עם המשטח אפייה הזה לא נתקלנו בחלודה. התכונות הייחודיות של הסופר קראסט, בשילוב עם המחיר האטרקטיבי שלו, הופכים אותו למשטח האפייה האולטימטיבי!